Uzmanı uyarıyor: Kış çayları ne kadar sağlıklı; hangi bitki neye sebep olur; dikkat edilmesi gerekenler neler?

Solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında tüketimi artan bitki çaylarının ne kadar sağlıklı olduğu tartışılıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar, “Birçok bitki karışımından oluşan bu çaylar içeriği bilinmeden tüketilmemeli” diye uyardı.

Sözcü’de yer alan habere nazaran, Doç. Dr. Uçar, “Bitki çaylarının sıhhate yararları göz arkası edilemez. Çünkü antioksidan içerikleriyle bağışıklık sistemini destekleyen, kronik hastalıkların oluşumunu engelleyen ve anti kanserojen tesirler gösterirler. Lakin bitki çaylarının medikal bir ilaç olmadığını, birtakım ilaçlarla etkileşimde bulunabileceğini, bilhassa açıkta satılanların aflatoksin (zehirli küf mantarı) içerebileceğini ve bu nedenle yan tesirler oluşturabileceğini de bilmeliyiz” dedi.

Hangi bitki çayı neye neden olur?

Özellikle kış çayı denerek satılan karışık bitki çaylarına dikkati çeken Uçar, şunları kaydetti:

“Bu çayları alırken ve kullanırken dikkatli olunmalı. Örneğin kış çaylarındaki karışımlar sabit değildir ve sıklıkla ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, nane, karanfil üzere bitkiler ve portakal, limon, elma, ayva üzere meyveler kullanılmaktadır. Birçok bitkinin bir ortaya gelmesi sonucu hazırlanan kış çayları, içerdikleri bitkinin faydalarının yanı sıra ziyanlarını da bünyesinde bulundurur. Örneğin kış çayında bulunan adaçayı hamilelerde düşük riski oluşturabilir.

Ihlamur çayı, kalp çarpıntısı olan ritim bozukluğu hastalarında yarar sağlayabilir. Yeşil çay ve adaçayı da kolesterol düzeylerini düşürerek kalp damar tıkanıklığı riskini azaltır; papatya çayı ise yüksek tansiyonu olan hastalarda sakinlik yaratarak tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilir.

Kalp damar sıhhatine olumlu yararları bulunan yeşil çayın içeriğindeki kafeinden ötürü fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı ve tansiyon yüksekliğine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Grip ve nezle üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, mide ve bağırsak sıkıntıları için sık tüketilen kekik çayının fazla tüketimi tansiyon düşürücü tesir gösterebilir. Bilhassa tansiyon ilacı kullanan hastalarımızın dikkatli olması gerekir, fazla kekik çayı tüketimi tansiyon ilaçlarının tesirini artırarak istenmeyen düşük tansiyon problemlerine neden olabilir.

Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızı biber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın üzere bitki çaylarının kan sulandırıcı tesirleri vardır. Bilhassa kan sulandırıcı ilaç kullanan yahut kanama bozukluğu olan hastaların bu çayları fazla tüketmemesi önerilir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir